söndag 26 oktober 2014

Minkriket


Med boken "Minkriket" debuterar Karin Erlandsson som romanförfattare.

Boken handlar om livet som minkfarmare i Nykarleby. Evert är den första i byn som satsar på minkar och säger till sin son Lars-Mikael att det finns pengar i det här. Lars-Mikael älskade lukten av mink för det var framtidens doft. Farmerna blir fler och större, staden utvecklas och får världens största foderkök. Under de goda åren är vinsten stor, men de personliga uppoffringarna är också betydande.
Det är mycket arbete på farmen och inget pjåsas. Djurrättsaktivister slår till i Helsingfors och närmar sig den lilla staden. Rykten sprids, minkfarmarna måste gå vakt, rädslan slår rot. Minkriket knyter en österbottnisk familjs historia till rörelserna i samhällskroppen.

Boken är lättläst och intressant att läsa eftersom den handlar om min hemstad Nykarleby och man känner igen platser och butiker hon skriver om. Personerna i boken är väldigt osympatiska, man fattar inte tycke för nån av dom och man undrar ifall författaren kommer med en uppföljare eftersom boken slutade så hastigt.

Jag har diskuterat boken med några minkfarmare och dom tycker att boken är lättläst, välskriven, rolig att läsa för att man känner igen sig, bra som roman men inte rättvis fakta om minknäringen. Lukterna tänker minkfarmarna inte lika mycket på som i boken.

Författaren Karin Erlandsson är född och uppvuxen i Nykarleby men bor numera i Mariehamn. Hon hade aldrig besökt en minkfarm förrän boken var klar.

Den som läser boken får inte glömma bort att detta är en roman och inte en faktabok om minknäringen.

Titel: Minkriket
Författare: Karin Erlandsson
Förlag: Schildts & Söderströms
Utgivningsår: 2014
 Adlibris
Recensionsexemplar


1 kommentar:

  1. När jag läste i tidningen att hon aldrig besökt en minkfarm så kunde jag inte förstå att man kan skriva om det ,säger en som är uppväxt på en minkfarm ,kram Nette

    SvaraRadera