fredag 4 januari 2013

På Sri Lanka är ingen upplevelse den andra lik


Det här inlägget är skrivet av Viktor på Serendip Travels, som arrangerar Sri Lanka-resor.

Sri Lanka är en ö i den indiska oceanen, med en befolkning som är ungefär två gånger så stor som Sveriges. Efter inbördeskrigets slut 2009, har det blivit ett allt hetare resemål för svenskar och turister från många andra nationaliteter. Sri Lanka är ännu inte lika exploaterat som Thailand, men den som vill se det oexploaterade Sri Lanka gör bäst i att åka snart, det pågår stora satsningar på turismen och den förväntas öka kraftigt.

Det som utmärker Sri Lanka är den fantastiska variationen som finns på ön.

Tågresa i höglandet


Tandtemplet i Kandy
När man besöker Sri Lanka är det ofta i form av en rundresa. Resan börjar då ofta med ett besök i höglandet. Här är landskapet fantastiskt. En riktigt häftig upplevelse är att göra en tågresa i bergen, mellan t.ex. städerna Kandy och Nuwara Eliya. Tåget puttrar då långsamt uppför bergen, och landskapet växlar mellan regnskog och teplantage. Man ser de färgglada teplockarna när de plockar ihop dagens skörd. I höglandet kan man också besöka både teplantage och tefabriker.

 
Elefant i Yala 
Apa i Yala

Det finns också möjlighet att göra häftiga safaris på Sri Lanka. Yala nationalpark är världens leopardtätaste nationalpark, och det är en fantastisk syn att se leoparden sträcka på sig uppe på klippan. Här finns även elefanter, krokodiler, buffalos, fina fåglar och många fler djur. Att åka runt i jeepen på slätterna är en upplevelse i sig.


Strand i Mirissa

Styltfiskare i Tangalla
Under den andra delen av resan kan det vara läge att koppla av på någon av de fantastiska stränderna. I Tangalla finns riktiga paradisstränder, och dit har relativt få stora hotell ännu hittat. Det är den perfekta platsen för att fullständigt koppla av på en mindre resort. Även Mirissas strand är underbar. För den som vill ha lite mer liv och rörelse kan Unawatuna-området rekommenderas.

Färsk frukt

Allt detta i all ära, men det är ändå det som gömmer sig under ytan som är Sri Lankas riktiga storhet. Det fantastiskt vänliga folket, alla leenden. Maten. Färgerna. Dofterna. Även om trafiken ibland kan upplevas som hektisk, infinner sig ändå ett fantastiskt lugn på ön. Det bästa är att ofta sakta ned, stanna upp och titta sig omkring. Ofta uppenbarar sig då de mest fantastiska saker. Ingen upplevelse på Sri Lanka är den andra lik.

Foto: Viktor och Staffan.

2 kommentarer:

  1. Jag har kikat på Sri Lanka tidigare men just då var det för varmt. Var på jakt efter "en biljett inom kort" så det blev Mexiko istället. Blir inte mindre nyfiken av "ditt" inlägg. :)

    SvaraRadera
  2. Vi gick miste om en Sri Lanka resa för många år sedan. Sedan blev det ju oroligheter där å då vågade vi inte riktigt.
    Personligen gillar jag inte sådana organiserade gruppresor. Man flockas som får och får se det "organiserade" och politiskt korrekta. Jag föredrar att utforska själv (med maken alltså), vilket vi alltid gjort. Visst kan man råka ut för oväntade "äventyr", men dessa smällar tar jag/vi. Vi vill gärna se det äkta inte det turistiska!

    PS. Men bilderna var ju toppen:-9 DS

    SvaraRadera