tisdag 30 december 2008

Nytt roligt veckotema

"Idag är det premiär för ett nytt, roligt veckotema. Trivagos veckotema går ut på att i ord och bild visa upp en plats som man tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet, en plats som man tycker är sevärd, en plats som man vill tipsa andra om. Det kan vara något alldeles nära ens bostad som man kanske besöker ofta, eller en plats långt, långt borta som man besökt under en resa. Varje vecka kommer ett nytt tema att presenteras. Det kan vara monument, parker och botaniska trädgårdar, museer, promenadvägar, byggnader av olika slag och mycket mera, men eftersom det precis har varit jul och det ju faktiskt är lite aktuellt, börjar vi med kyrka / katedral / kloster."

Här är mitt bidrag till Trivagos första veckotema:
Det här är St Birgitta kyrka som finns i Nykarleby, Finland. Kyrkan byggdes år 1708 , kyrktornet 1709. Kyrktuppen kommer från Stockholm. På 1750-talet fick kyrkan sina takmålningar och predikstolen och altaruppsättningen byggdes. På 1880-talet kom en ny tid med nya attityder. Kyrkan ansågs vara för mörk och de gamla änglafigurerna för barnsliga. Väggarna målades vita och en ny altartavla beställdes. 1927 blev kyrkan renoverad pånytt och nu skulle man återställa den i sitt ursprungliga skick och den gamla altartavlan togs åter till heders. 1940 utförde konstnären och professor Lennart Segerstråle glasmålningarna i koret.
Kyrkan ligger mitt i staden invid älven och bron ungefär 100 m från torget.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

 1. Det är nog många kyrkor som har gjorts om och sen tagits tillbaka till det ursprungliga igen, det går nog lite mode i kyrkor också verkar det som :o)
  Synd att de tog bort änglastatyerna tycker jag..

  SvaraRadera
 2. Vacker kyrka på vacker plast. Egentligen skulle jag skriva upp alla kyrkor som presenteras och samtidigt en länk till inlägget, det är ganska intressant historia som presenteras i och med att vi ska presentera genom bild och ord.

  Nykarleby ligger väl i närheten av Vasa, har besökt orten några gånger, senast bilade vi ner men det var något år sedan. Är ofta i Finland, men längs torneälv, från Tornio och upp mot Ylitornio.

  /Avsändare Margareta G

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails